Většinu domácích prací bude už za pár let dělat umělá inteligence

Že má většina lidí chlupatého mazlíčka, to je naprosto normální. Za deset let nám prý kromě psa a kočky může dělat společnost i robot, který za nás uklidí, uvaří a ještě dojde na nákup. Co byste na takového spolubydlícího řekli vy?

Představte si, že přijdete domů, uděláte si kávu a usednete do svého milovaného křesla. Jenže v tom si vzpomenete, že je vyprané prádlo stále v pračce a naopak to suché pořád čeká na sušáku, až ho někdo složí a uloží do skříní. A také je potřeba vyluxovat a setřít podlahy, protože ani na to ještě nějak nebyl čas. Jak by bylo hezké, kdybyste těmito úkoly mohli pověřit někoho dalšího, že? Někoho, kdo se ně vrhne okamžitě a bez zbytečného odmlouvání. Někoho, kdo je udělá možná lépe než vy sami. Je to nereálné? Teď možná ano, ale počkejte deset let a všechno bude jinak!

Umělá inteligence jako výkonná hospodyňka

Dny, které trávíme všemi nenáviděnými domácími pracemi, budou brzy u konce. Naznačuje to alespoň nová britská studie Oxfordské univerzity, kterou zveřejnil magazín PLOS One (1). V jejích závěrech bychom se dočetli, že do roku 2023 domácí úklidové povinnosti budeme moci přenechat umělé inteligenci, což sníží dobu, kterou jim teď obvykle věnujeme, o bezmála 40 procent. Autoři této studie oslovili 65 předních vědců a odborníků zabývajících se robotikou, aby předpověděli, do jaké míry se každodenní úkoly zautomatizují. Co všechno se v budoucnu obejde i bez nás?

Konec špinavých talířů i zdlouhavých front v supermarketu?

Podle vědeckých prognóz se můžeme těšit na to, že ze svého harmonogramu vyčleníme mytí nádobí. Umělá inteligence se prý postará také o vaření a klasický úklid, stejně jako o praní a skládání prádla. A teď pozor – roboti za nás prý budou chodit i nakupovat! Zní to jako splněný sen? Když se nad tím člověk více zamyslí, tahle pomoc může také uškodit.

Vyhodili mě z práce. Pro nadbytečnost!

I autoři zmíněné studie připouštějí, že umělá inteligence zřejmě dost zásadně sníží poptávku pro některých zaměstnáních a zúžit pracovní trh. Když nám šikovně sestavený stroj může být po ruce doma, proč by stejné povinnosti nemohl vykonávat třeba i v sociálních a pečovatelských službách, že? A budou pak „profesionální uklízečky“ a kuchařky vůbec ještě potřeba, když jejich práci robot zvládne levou zadní? Každá mince má dvě strany…

Zdroj: (1) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0281282 - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat